Problemen met je toestel? Dien de reparatie online in of kom langs voor de snelste oplossing. Ook zonder afspraak! Bel 09 224 30 51 voor meer informatie.
Wat is

Wat is "The Cloud" en hoe werkt dit precies?

Cloud is een populaire term die overal ter wereld opduikt, maar wat betekent het eigenlijk precies? In deze blogpost leggen we het je uit. 

Vroeger konden mensen hun bestanden enkel en alleen opslaan op bijvoorbeeld een usb-stick, maar tegenwoordig kan dit ook online. Het online opslaan van bestanden of wanneer je data raadpleegt die niet op je computer staat, noemen we ook wel de Cloud. Wanneer je data opslaat op je computer spreken we van lokale opslag.

Wat is “The Cloud”?

Waar komt de term ‘Cloud’ eigenlijk vandaan? In de jaren ’90, toen het wereldwijde web een explosieve groei doormaakte, gebruikten verschillende technici al tekeningen van wolkjes om netwerken te beschrijven. Het waren technici van het merk Compaq die de term ‘cloud computing’ voor het eerst introduceerden en in 1996 beschreef Steve Jobs van Apple ook al een soort iCloud.

Bedrijven zoals, Apple of Microsoft, stellen een ruimte beschikbaar voor gebruikers in een soort datacenter om hun gegevens op te slaan. Als gebruiker heb je hiervoor een account nodig met een wachtwoord en een internetverbinding. Je kunt je bestanden dus altijd en overal opvragen. 

Dankzij de Cloud hoef je deze gegevens, toepassingen en services niet lokaal op je pc te hebben. De benodigde informatie staat immers op het netwerk van Cloud-servers. Het enige dat jij nodig hebt, is toegang om bij dat netwerk te komen. Die toegang verloopt veelal via het internet. Je hoeft dus vaak alleen je webbrowser te openen om gebruik te maken van informatie in de Cloud.

Wie veel documenten, foto’s of video’s op zijn computer heeft staan, is een Cloud de perfecte opslagruimte. Stel je voor, je bent slachtoffer van een inbraak of brand en je bent al je bestanden kwijt. Met de Cloud zijn deze bestanden voor altijd beveiligd, omdat ze buitenhuis staan opgeslagen. Ook kun je deze bestanden raadplegen vanaf verschillende apparaten (bijvoorbeeld via je smartphone en computer)

Voordelen Cloud

Op je apparaten, zoals je computer, smartphone of tablet, staan veel waardevolle bestanden. Het is raadzaam om een back-up te maken van deze bestanden om te voorkomen dat je deze zou kwijtraken. Een back-up is niets meer en niets minder dan een kopie van de informatie op een andere plek. Die plek kan een externe harde schijf of usb-stick zijn, maar het kan ook online, namelijk in een cloud. Met een online back-up van bestanden loopt u geen risico op verlies, diefstal of schade. 

Mensen kunnen de bestanden die in de Cloud zijn opgeslagen, ook synchroniseren. Simpel gezegd is de laatste versie van een bestand dan op meerdere apparaten beschikbaar. Een foto staat dan op de smartphone, maar ook op bijvoorbeeld de computer. Erg handig dus voor mensen die meer dan één digitaal apparaat hebben.

Verschillende Cloud-diensten

Bij verschillende bedrijven kunnen mensen bestanden online opslaan. De bekendste Cloud-diensten zijn iCloud, OneDrive, Google en Dropbox. Hieronder leggen we ze kort voor je uit. 

iCloud

 • iCloud is een onderdeel van Apple. Het is helemaal gericht op de gebruikers van een Mac, iPhone of iPad. Apple stuurt zijn gebruikers aan op het gebruik van deze dienst en het is standaard op alle Apple apparaten geïnstalleerd.

OneDrive

 • OneDrive is de online opslagdienst van Microsoft. OneDrive is standaard geïnstalleerd op een computer met Windows 10, maar het is ook te downloaden voor andere computers.

Google

 • Google heeft ook verschillende mogelijkheden voor opslag. Onder de noemer Google Drive (of Google One voor de betaalde variant) en Google Foto’s. Google Drive richt zich met name op het opslaan van documenten, beeldmateriaal en andere bestanden. Google spoort gebruikers van een Android-smartphone of -tablet aan tot het gebruik van een Google-account en de bijbehorende diensten. 

Dropbox

 • In tegenstelling tot de andere bovengenoemde diensten, is Dropbox niet verbonden met een bepaald soort appartaat of bepaald merk. De opgeslagen bestanden zijn te vinden via de internetpagina van Dropbox of door het installeren van een programma of applicatie. 

Als je geen voorstander bent van bovengenoemde opslagdiensten, kun je ook gebruik maken van goede alternatieven; Box, SugarSync en MEGA. 

Privacy

Het idee om belangrijke gegevens over te dragen aan een extern bedrijf is natuurlijk best eng. Maar maak je maar niet al te veel zorgen. Opslaan in de Cloud is heel veilig. Cloud-bedrijven nemen privacy erg serieus en nemen allerlei beveiligingsmaatregelen om je gegevens zo goed mogelijk te beschermen tegen hackers. Denk hierbij aan authenticatieprocessen, gegevensversleuteling en beveiligde datacentra. 

Van welke Cloud dienst maak jij het liefst gebruik? 

Als je dit artikel interessant vond, deel het dan nu op sociale media!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Over QuickSolutions

Al meer dan 7 jaar helpen wij mensen in heel België met reparatie van alle soorten gadgets en hebben wij een sterke en vertrouwde naam opgebouwd. 

Volg ons op Sociale Media

Onze producten

Onze laatste artikelen

  Ontvang 5% korting in onze winkels als je aanmeldt voor onze nieuwsbrief
  0
   Bestelling
   Je hebt nog geen producten toegevoegd aan je bestelling.Terug naar de shop