Problemen met je toestel? Dien de reparatie online in of kom langs voor de snelste oplossing. Ook zonder afspraak! Bel 09 224 30 51 voor meer informatie.

Laptop kiezen in 2020: de Ultieme Gids

laptop kiezen ultieme gids 2020

Moeite met een laptop kiezen? Dit is de ultieme gids voor mensen die een laptop kopen in 2020. Na het lezen van dit artikel weet je meer over computeronderdelen en waar je op moet letten om een geschikte laptopkeuze te maken.

Nu een laptop kopen? Bekijk ons gamma hier.

1. Besturingssysteem

macOS of windows 10

De twee meest bekende besturingssystemen voor computers zijn die van Apple en Windows. Wij adviseren je om Apple te kiezen als je ook andere producten van Apple hebt, zoals een iPhone, iPad, iPod Touch, Apple Watch of andere toestellen. Deze hebben namelijk goede verbindingsmogelijkheden met de laptop modellen van Apple: de MacBook. 

Het besturingssysteem van Apple staat net zoals bij de andere producten voor gebruiksgemak en een premium design. Als je jarenlang gebruik hebt gemaakt van Windows computers duurt het wel enkele dagen tot een paar weken om gewend te raken aan de software van Apple.

Wij adviseren jou om een Windows laptop te kiezen als je al ervaring hebt met Windows of een zakelijke laptop nodig hebt. Als je spellen wil spelen dan adviseren we je ook om voor Windows te kiezen omdat er simpelweg meer ondersteuning is voor games (vooral spellen die hoge computerspecificaties nodig hebben). Toch is er de laatste jaren steeds meer ondersteuning voor games op Apple toestellen.

Bekende laptopmerken met het besturingssysteem van Windows zijn Microsoft (Surface), Lenovo, HP, Dell, Huawei, Acer, Asus, Dynabook, Medion, MSI, Toshiba, Samsung en Sony.

Ook interessant om te lezen: Windows computer specificaties vinden in 2020.

2. Schermformaat, resolutie en touchscreen

resolutie laptop scherm

Nu is het tijd om na te denken over misschien wel het belangrijkste onderdeel: het scherm. Omdat je vaak uren achter elkaar gebruik maakt van jouw droomlaptop moet het scherm natuurlijk wel kwalitatief in orde zijn. Schermformaten noteren we in inch.

De meest gekochte formaten zijn 13″, 15″ en 17″ met de resoluties Full-HD (1080i/p) en 4K (2160p). Full-HD heeft een resolutie van 1920×1080. Dit is scherp en betaalbaar. Een luxere resolutie is 4K. Dat is een resolutie van 3840×2160. Het beeld is haarscherp en vaak net wat prijziger.

De reden van de prijsstijging is simpel: om het scherpe beeld vloeiend te weergeven heeft de laptop een videokaart nodig die dit aankan, later in dit artikel gaan we verder in op grafische kaarten.

De laatste jaren zijn er ook steeds meer modellen met touchscreen en deze modellen zijn in elk prijssegment te vinden. Dit soort toestellen zijn vaak draaibaar. Hiermee functioneert de laptop ook als een soort geavanceerde tablet. Ten laatste is het handig om te bedenken of je een Glanzend of Mat scherm kiest. Allebei hebben ze andere voordelen en nadelen.

3. Processor

processor intel en amd

De processor, ook wel het ‘hart’ van de computer genoemd, is een zeer belangrijk onderdeel. Het is namelijk verantwoordelijk voor alle aansturingen en berekeningen die in jouw computer plaatsvindt. In technische specificaties is de afkorting CPU: Central Processing Unit. Vaak staat er dan het bekende Intel bij en sinds enkele jaren ook steeds vaker AMD.

Een processor van Intel is betrouwbaar, krachtig en gaat lang mee. Tegenwoordig is een processor van AMD ook goed en vaak, maar niet altijd, wat goedkoper. Daarom kiezen mensen die spellen spelen vaak voor een AMD-processor.

Als je een moderne laptop koopt voor simpele toepassingen zoals films kijken, documenten verwerken en internetten kan je hier in principe geen foute keuze maken zolang je een laptop koopt met een relatief moderne processor. Een goede winkelmedewerker kan jou hierbij helpen.

4. Grafische kaart

nvidia of amd grafische kaart kiezen

Als je de laptop gebruikt om tekstdocumenten te verwerken, internetten en filmpjes te kijken in Full-HD (1080i/p) kwaliteit, heb je geen geavanceerde grafische kaart nodig. Wil je beelden in 4K kijken, spellen met mooie beelden spelen, video’s bewerken of 3D-ontwerpen maken? Ga dan voor een model met een goede grafische kaart.

Dat zijn toestellen die verkrijgbaar zijn vanaf ongeveer 1250 euro. Meestal zijn deze toestellen voorzien van NVIDIA grafische kaarten, maar ook AMD maakt krachtige videokaarten.

Als je niet van plan bent om snel weer een nieuwe laptop te kopen en over een paar jaar ook vloeiend de beste beelden van YouTube en games wilt zien, dan adviseren we je om een laptop te kiezen met een sterke grafische kaart.

5. Opslagruimte

ssd of hdd kiezen

Tegenwoordig zijn computers zeer krachtig. Niet alleen onze computers worden krachtiger, maar ook de toepassingen en programma’s die we draaien vereisen meer kracht. Denk aan beeldbewerkingsprogramma’s, je internetbrowser, Excel en alle andere programma’s die je gebruikt.

Om al die bestanden en programma’s op je computer te zetten heb je schijfruimte nodig van een harde schijf. Vroeger gebruikte men een HDD (fysieke draaiende schijf), tegenwoordig worden laptops steeds vaker geleverd met een ingebouwde SSD (flash geheugen). 

Een SSD is licht en snel. Als je wil dat de computer snel opstart, kies je een SSD. In elk prijssegment zijn dit soort laptops te vinden. We adviseren je om minstens 256GB opslaggeheugen te kiezen. Een veilige en toekomstgerichte laptopkeuze is een toestel met minstens 1TB geheugen.

Is je geheugen op? Dan adviseren we jou om een externe harde schijf aan te kopen of niet gebruikte programma’s te verwijderen (doe dit wel met de hulp van een professional om problemen te voorkomen).

6. Werkgeheugen (RAM)

werkgeheugen RAM

Om veel programma’s tegelijkertijd te gebruiken zonder dat je laptop langzamer wordt of vastloopt is het slim om veel en snelle RAM, oftewel werkgeheugen te kiezen. Net als bij veel andere computeronderdelen telt het volgende: des te groter het getal, des te beter.

Wij adviseren je om anno 2020 minstens 8GB ram te kiezen als u de laptop maar enkele maanden gaat gebruiken, 16GB RAM als u de laptop jarenlang wil gebruiken en 32GB RAM als u zware toepassingen tegelijkertijd gebruikt (zoals videobewerkingsprogramma en een computerspel tegelijk).

Naast de grootte van het geheugen is de zogenoemde kloksnelheid ook belangrijk. Ook hier geldt: des te hoger het getal, des te beter.

7. Gewicht

laptop gewicht

Kleinere laptops zijn erg licht en makkelijk om mee te nemen naar je werk of school. Laptops met een groter schermformaat zijn vaak een stuk zwaarder, tot wel een paar kilo meer. Het gewicht is ook afhankelijk van de behuizing en onderdelen: kies je bijvoorbeeld plastic of aluminium?

Bedenk goed waar je de laptop voor gaat gebruiken en vraag jezelf af of je de laptop vaak gaat vervoeren. Bij de specificaties van het product staat ook vaak het gewicht. Kan je het niet vinden? Vraag het dan aan een verkoper.

8. Batterij

laptop batterij

Ga je de laptop op werk/school gebruiken of leg je hem thuis aan de lader? Er is buitenshuis niet altijd een stekker beschikbaar. Daarom is verstandig om een laptop met goede batterijduur te kiezen, tenzij je verwacht dat je hem thuis eens per dag aan de lader legt voordat de batterij leeg is.

Let er wel op dat de batterijduur van elke laptop sneller omlaag gaat wanneer je de helderheid van het scherm hoog zet en je veeleisende programma’s gebruikt, zoals spellen.

Een tip van onze laptoptechnieker Amine: gebruik altijd de originele oplader van jouw laptop en haal de kabel eruit wanneer de laptop is volgeladen. Zo voorkom je eventuele problemen met de batterij en de laptop in het algemeen.

9. Verbindingsmogelijkheden

verbindingsmogelijkheden laptop

Het zal je verbazen hoe snel je de beschikbare USB-poorten hebt gebruikt van je laptop. Denk goed na over welke andere toestellen je gebruikt, hoeveel toestellen het zijn en of je ze aan jouw laptop wil verbinden.

De meest gangbare ingangen zijn USB, USB-C, HDMI, AUX, Ethernet, Firewire, Lightning en de SD-kaartingang. Er zijn nog meer soorten ingangen, maar de kans is klein dat je die nodig hebt. Check dus goed welke kabels je andere toestellen gebruiken.

Mocht je een paar usb-poorten te weinig hebben, koop dan een USB-hub.

10. Prijssegment

geld euro

Laptop computers zijn er in verschillende prijssegmenten en net als bij auto’s daalt de waarde direct na aankoop. Vanaf enkele honderden euro’s koop je al een laptop die jarenlang meegaat en misschien zelfs mogelijkheden heeft om te upgraden. 

Vanaf 750 euro koop je een toestel die niet alleen jaren meegaat, maar ook nog extra functionaliteit heeft zoals een kwalitatief beter design, betere en toekomstgerichte onderdelen en meer USB-poorten of andere verbindingsmogelijkheden.

Vanaf 1250 euro zit je in het luxesegment. Hier zijn echt hele goede laptops te vinden die goed zijn te gebruiken voor grafisch ontwerpen, videobewerking en spellen spelen. Ook de Apple MacBook behoort tot deze categorie al zijn die niet zo geschikt om veeleisende spellen te spelen.

Wij onderscheiden laptops dus in 3 categorieën: Budget (tot 749 euro), Geavanceerd (750 tot 1149 euro) en Professioneel (Vanaf 1250 euro). Voor iedereen is er een perfecte laptop, dus ook voor jou!

11. Accessoires

usb-hub laptop

De ene laptop is de andere niet. Je wil natuurlijk wel dat jouw laptop niet nat wordt tijdens een regenbui of dat hij slachtoffer wordt van stootschade. Daarom is het een goed idee om rekening te houden met de accessoires die gebruikt kunnen worden door jouw nieuwe laptop.

Er zijn veel soorten leuke accessoires: laptoptassen, laptopcovers, USB-hubs, oplaadstations, kleine USB-ventilatoren voor tijdens de zomer, computermuizen, externe toetsenborden, muismatten en nog veel meer andere geweldige producten. 

Dit noemen we ook wel randapparatuur. Neem een kijkje in onze shop voor de best geprijsde laptopaccessoires.

Conclusie

Een laptop kiezen lijkt een grote opgave, maar zoals je ziet valt het zeker mee zolang je weet naar welke specificaties je op zoek bent. Bepaal eerst of je een Windows toestel of MacBook koopt, kies dan de onderdelen, maak een selectie van toestellen in jouw prijssegment, kies dan accessoires en plaats je bestelling bij Quicksolutions!

Heb je advies nodig of is jouw laptop kapot en wil je deze door ons laten repareren? Ga dan naar onze contactpagina.

Als je dit artikel interessant vond, deel het dan nu op social media!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Onze laatste artikelen

    Ontvang 5% korting in onze winkels als je aanmeldt voor onze nieuwsbrief
    0
      Bestelling
      Je hebt nog geen producten toegevoegd aan je bestelling.Terug naar de shop